vineri, 21 decembrie 2012

Life of Pi


     Ieri seară (20 decembrie) înainte de avanpremiera Life of Pi am participat la o discuție organizată de Book Corner Librarium împreună cu Editura Polirom și Odeon Cineplex. Criticul de film Lucian Maier şi scriitorul Ştefan Manasia au povestit puțin despre cartea lui Yann Martel şi filmul recent apărut (r. Ang Lee).


Valentin Derevlean,  Ștefan Manasia și  Lucian Maier
     
     Ștefan Manasia zicea că, de obicei, din cărți bune se fac filme proaste și viceversa, dar în cazul de față nu e cazul. „Life of Pi”, romanul scris de Yan Martel, se dovedește a fi un un roman care cuprinde multe implicații zoologice și etologice.
       Lucian Maier a zis că 3D-ul folosit nu-i spectaculos, e doar simplu și firesc iar povestea reușeste să te captiveze încă de la începutul călătoriei de proporții mitice a tână
rului Pi. Criticul de film încheie mica discuție cu - ”Așteptați-vă să fiți impresionați de Ang Lee, tehnicianul desavârșit!”


     
     Și apoi am văzut minunea... Nu știu cum altfel să îi spun. Timp de doua ore m-am rupt total de cotidian și am fost împreună cu Pi într-o călătorie epică. Cu toate că am văzut trailerul și, în mare, știam la ce să mă aștept am fost 95 % surprinsă de această expriență vizuală incredibilă (-5% e din cauza trailerului).

      Filmul e, de la primul minut și până la ultimul, o capodoperă iar Richard Parker, tigrul bengalez ar trebui menționat ca fiind personajul secundar deoarece rolul său e foarte important și foarte bine conturat.

      Suraj Sharma, convins prin promisiunea unui sandviș de la Subway, îl însoțea pe fratele său la audițiile pentru rolul lui Pi. La fața locului i s-a cerut să dea și el o probă. În pofida a trei mii de alți candidați, Suraj a caștigat rolul, primul lui rol pe marele ecran.

“I went in for Subway and I walked out with pie (Pi)” - Suraj Sharma @ Jimmy Kimmel Live.

     Tânărul a învățat să înoate pentru film, a urmărit multe clipuri cu tigri pentru a le înțelege comportamentul și a discutat mult cu Steve Callahan, un marinar care a supraviețuit 76 de zile în larg pe o plută de salvare.

     Imaginile sunt calde și mătăsoase iar povestea e deosebită. Vi-l recomand spre vizionare musai la un cinematograf 3D pentru a trai experiența completă.




     
Filmul abia lansat a câștigat deja numeroase premii din care amintesc :

Movie of the Year (AFI Award),

Best Cinematography, Best Director, Best Picture, Best Score, Best Visual Effects și Youth in Film (Las Vegas Film Critics Society Awards)

Best Cinematography (San Diego Film Critics Society Awards)

 Best Cinematography (Washington DC Area Film Critics Association Awards)

Un comentariu:

  1. Si eu am ramas placut impresionata. La vizionarea de presa, lumea a iesit din sala zambind sau coplesita de emotii. Da, experienta 3d nu este fantastica, dar simti altfel imaginile. Mai ales pe cele cand personajul pluteste in deriva. Frumoasa cuvinete ai ales pentru a descrie filmul:)

    RăspundețiȘtergere

Cum comentezi?